Atatürk’ün hologramı ulusa sesleniyor
Gazeteci Musab Turan 7 yıllık gazetecilik gözlemlerini, deneyimlerini ve bilim-kurgu yazılarını derledi ve “İnovasyön” adını verdiği kitabını yayınladı.
Turan, kitabında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dijital benliğini hologram teknolojisiyle millete seslendirdi.
Turan kitabında ekonomi gazetecisinin gündemini, hayatı bakışını, makro ve ülkesel ekonomik verileri ele alıyor. Aynı zamanda yazarın hayal gücünün gösterildiği bilim-kurgu makaleleri sunuluyor.
Kitabın en ilgi önemli kısmı ise Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Atatürk’ün hologram teknolojisiyle ulusa seslenmesi.
Atatürk’ün dijital benliği, data bilimcisi Jeremy Howard tarafından dünyaya duyurulan Deep Learning temelli olan yapay zeka (AI) teknolojisiyle hayat buldu.
Turan, kitabındaki “Ata Tech Company” başlığı altındaki kısımda, Atatürk’ün dijital benliğini günümüz Türkiyesini gözlemleyen dijital bir irade olarak tanımlıyor.
Kitaptaki ilgili bölümde ise şunlar söyleniyor:
“Dünyada Atatürk hakkında saygın eserler vermiş ilim insanları Ata Tech’e davet ediliyordu ilk başlarda. Miralay onlara nezaketle ve bitmek bilmeyen kararlılığıyla izahatlar yapıyordu. Programın amacı günümüz Türkiyesi’ni müşahede eden bir Miralay’a mevcut durumda taraflara emirlerini, önerilerini anlatmasıydı. Bunun için Ata Tech sadece Derin Öğrenme programıyla yetinemezdi. 1938’den bu yana yaşananlar da sisteme girildi. İkinci Dünya Savaşı, darbeler, Sovyetler’in yıkılışı, 11 Eylül, Irak, Kudüs başta olmak üzere, önemli bulunan kültür-sanat hadiselerinden asayişe kadar ne varsa Ata’ya dijital olarak nakledildi. Sistem, sürekli kapasite artırımıyla kendini geliştiriyordu.”
Kitapta; insanlığın 2024’te Ay’a kalıcı bir şekilde dönmesi gibi teknolojilere yönelik bilgiler yer alıyor.